Fasolinka chińska uprawa

Fasolinka chińska pożywna i łatwa w uprawie roślina strączkowa może być jednak uprawiana niemal wszędzie. Ludzie zbierają i jedzą nasiona, które wyglądają jak Fasolnik stąd nazwa, ale wszystkie części rośliny były używane do karmienia bydła. Roślina ta jest również kojarzona ze szczęściem, szczególnie w kulturze afroamerykańskiej.

 

 

Pielęgnacja

Sadzimy ją w miejscu w pełni nasłonecznionym co najmniej 6 do 8 godzin bezpośredniego nasłonecznienia każdego dnia i na dobrze przepuszczalnej glebie. W przeciwieństwie do wielu warzyw fasolnik nie potrzebuje bogatej w składniki odżywcze gleby, aby dobrze się rozwijać. Współpracuje z pożytecznymi bakteriami w glebie, które wytwarzają własny azot.

 

 

Wymagania dotyczące światła słonecznego i temperatury

Fasolnik, która jest rośliną jednoroczną, najlepiej rośnie w pełnym słońcu, ale częściowy cień jest również odpowiedni. Najlepsze dla nich temperatury to od 21℃ do 35℃, nie tolerują niższych temperatur. Ponieważ Fasolnika jest bardzo delikatną rośliną, z sadzeniem należy poczekać do czterech tygodni po ostatnim spodziewanym przymrozku.

 

 

Wymagania dotyczące gleby i sadzenia

Do uprawy groszku można użyć plastikowych, glinianych lub drewnianych pojemników, ale należy upewnić się, że każdy pojemnik ma otwory drenażowe na dnie. Do każdego 30 cm lub wyższego pojemnika należy wsypać mieszankę doniczkową, tak aby górna część mieszanki znajdowała się około 5 cm od górnej krawędzi pojemnika.

 

Rozsypanie warstwy starszego kompostu o grubości 2,5 cm na wierzchu mieszanki doniczkowej zapewnia składniki odżywcze. Posadź nasiona na głębokość około 2,5 cm w kompoście, w odstępach co 5 cm. Włóż po dwa paliki do gleby w każdym pojemniku, ustawiając każdą parę palików tak, aby znajdowały się naprzeciwko siebie po bokach pojemnika i były mocno przytrzymywane w miejscu. Gdy siewki wypuszczą pędy, część z nich należy usunąć, tak aby pozostałe siewki znajdowały się w odległości 10 cm od siebie.

Black-eyed pea pods on plant in Hong Kong

 

Wymagania wodne

Rośliny bobu wymagają regularnej, równomiernej wilgoci, aby uzyskać najlepszy wzrost. Ponieważ nie radzą sobie dobrze w podmokłej glebie, należy unikać ich nadmiernego podlewania. Wodę należy podlewać u podstawy każdej rośliny, aby uniknąć przemoczenia rośliny i obalenia jej kwiatów. Gleba w każdym pojemniku powinna być wilgotna na głębokości 3 cm. Jeśli wydaje się sucha, należy ją podlać.

 

Zobacz też:Słonecznik uprawa

Wymagania dotyczące nawozów

Fasolnik zazwyczaj nie wymaga nawożenia przez cały sezon wegetacyjny, a zastosowanie starego kompostu w czasie sadzenia powinno wystarczyć na cały sezon wegetacyjny. Jeśli okaże się, że rośliny muszą być często podlewane, należy zastosować jedną dawkę nawozu azotowego.

 

Lobia

Rozmnażanie

Podstawowe wymagania Fasolnik jest rośliną ciepłolubną i dobrze rozwija się w gorących, wilgotnych warunkach. Wymagania co do wzrostu są podobne do wymagań soi, dlatego należy ją wysiewać dopiero po ostatnich przymrozkach i dopiero wtedy, gdy temperatura gleby osiągnie 18,3°C, aby zapobiec gniciu nasion w ziemi. Rośliny zostaną zabite przez mróz.

 

Fasolnik można sadzić w szerokim zakresie gleb, od kwaśnych (do pH 4) do obojętnych, pod warunkiem, że są dobrze zdrenowane, ale rośliny nie są dobrze przystosowane do gleb zasadowych. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy sadzić Fasolnik chiński w dobrze drenującej glebie piaszczysto-gliniastej o pH między 5,5 a 6,5, w miejscu dobrze nasłonecznionym. Jest odporny na suszę i bardzo tolerancyjny na upały, co oznacza, że może być uprawiany z powodzeniem na wielu obszarach.

 

 

Wybierz najlepsze miejsce do uprawy Fasolnik

Nie wszystkie miejsca w ogrodzie mogą być odpowiednie dla tej uprawy. Groszek czarnooki wymaga dużej ilości światła, więc wybierz miejsce, które jest w pełni nasłonecznione. Wybierz także miejsce, które nie jest mocno zachwaszczone. Ponadto należy wybrać miejsce, które jest wolne od zalania i nie jest łatwo dostępne dla zwierząt.

 

Zobacz też:Pielęgnacja Kaktusa Bożonarodzeniowego

Przygotuj glebę i przygotuj ją do sadzenia

Przekopać 3 cm glebę za pomocą odpowiedniego narzędzia, np. motyki. Fasolnik ma płytkie korzenie, więc nie trzeba kopać zbyt głęboko. Jeśli w glebie znajdują się grudy, rozbijaj je za pomocą odpowiedniego narzędzia, np. grabi.

Usuń z gleby korzenie i wszelkie inne obce materiały. Odłamki mogą utrudniać wzrost korzeni, dlatego przed posadzeniem upewnij się, że ich nie ma. Niektóre korzenie, zwłaszcza bulwy, mogą nadal pobierać wodę i składniki odżywcze z gleby, dlatego ważne jest, aby usunąć je z grządki.

 

 

Podwyższone grządki są dobre dla każdej uprawy, więc jeśli uważasz, że potrzebujesz podwyższonej grządki, weź trochę więcej ziemi z innego bezpiecznego miejsca i dodaj ją do grządki. Możesz również podnieść grządkę za pomocą kompostu, który jest doskonałym środkiem zwiększającym żyzność gleby. Upewnij się, że dokładnie wymieszałeś kompost z glebą.

Jeśli zdecydujesz się na uprawę groszku w pojemnikach, zaopatrz się w pojemniki o dużej pojemności przynajmniej 1-litrowe i wypełnij je dobrze przygotowaną glebą, a następnie postępuj zgodnie z procedurą sadzenia opisaną poniżej.

 

 

Wspólne szkodniki i choroby i jak sobie z nimi radzić

Fasolnik siewny może być atakowany przez wiele chorób i jest podatny na infekcje wirusowe.

Niektóre z tych chorób bakteryjnych i grzybowych mogą pozostawać w glebie przez kilka lat, dlatego co roku należy uprawiać Fasolnik w różnych miejscach ogrodu. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się.

 

Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób grzybowych i bakteryjnych wśród roślin, należy unikać prac na plantacji fasoli, gdy liście są mokre.

Najlepszym sposobem na pozbycie się chrząszczy i insektów, które mogą zjadać liście roślin, jest zerwanie ich

i wrzucenie ich do słoika z wodą z mydłem. Niezwłocznie ścinaj i kompostuj rośliny, które nie są już w pełni sił, aby przerwać cykl życiowy szkodników i chorób.

 

 

Zbiory kiedy i jak:

Do celów kulinarnych Fasolnik można zbierać wcześnie, jak fasolkę szparagową, lub w późniejszym okresie sezonu, gdy strąki są suche.

W późniejszym okresie sezonu, gdy strąki są suche i kruche, a nasiona twarde.

Spożycie: Młode strąki Fasolnik najlepiej spożywać na świeżo, w puszce lub zamrożone. Suchy Fasolnik musi być namoczony i gotowane przed jedzeniem.

 

 

Przechowywanie:

Fasolnik można przechowywać w stanie suchym przez wiele lat.

 

 

Łatwy sposób na zapobieganie gryzieniu roślin przez szkodniki?

Ścinaj i kompostuj rośliny, które przeszły swój najlepszy okres — nawet jeśli nadal produkują — aby przerwać cykl życiowy tych szkodników.

 

Inne szkodniki, które często atakują Fasolnik, to mszyce, mączliki i koniki polne. Szczególnie koniki polne mogą być niszczycielskie, ponieważ nie tylko powodują uszkodzenia i hamują wzrost roślin, ale mogą również rozprzestrzeniać choroby. Aby się ich pozbyć, konieczne może być użycie mydła owadobójczego.

Jelenie również kochają Fasolnik, ale powinieneś być w stanie utrzymać je z dala od niego za pomocą prostego ogrodzenia.

 To koniec artykułu dziękujemy za przeczytanie. Mamy nadziej że dostarczył potrzebnych informacji. Jeśli masz jakiś problem lub pytanie albo zauważyłeś/aś jakiś błąd. To śmiało napisz nam wiadomość przez stronę kontaktową.   Jeśli masz propozycje na kolejny artykuł lub chcesz dla nas pisać teksty śmiało kontaktuj się jesteśmy otwarci na nowe propozycję. Sprawdź też nasze inne artykuły na blogu. Życzymy Dużych Plonów!