Jarmuż uprawa, zbiory i szkodniki.

Jarmuż jest rośliną odporną na zimno, którą można sadzić wczesną wiosną lub późnym latem. Chłodna pogoda wydobywa słodki, orzechowy smak tej bardzo pożywnej zieleni liściastej kapusty.

 

W naszym poradniku po uprawie jarmużu znajdziesz informacje na temat sadzenia, uprawy i zbiorów tej kapuścianej piękności.

 

Jarmuż kiedy siać?

Wiosną należy wysadzić rośliny na 3 do 5 tygodni przed ostatnimi przymrozkami; późnym latem można rozpocząć sadzenie Jarmużu na 6 do 8 tygodni przed pierwszymi przymrozkami w celu uzyskania zbiorów jesiennych i zimowych, a w strefach 8, 9 i 10 można kontynuować sadzenie przez całą jesień.

 

Jak siać jarmuż?

Jarmuż potrzebuje dużo miejsca, aby prawidłowo się rozwijać. Wypełnij doniczki uniwersalną ziemią doniczkową. Usztywnij ją opuszkami palców, a następnie zrób otwory o głębokości około 1 cm.

Zasiej po dwa nasiona w każdej  doniczce, przykryj i podlej. Jeśli wyrosną dwie siewki, usuń słabszą z nich.

 

Przesadzenie sadzonek jarmużu.

W zależności od tego, jak szybko planujesz zasadzić jarmuż, może być konieczne przesadzenie sadzonek do większych doniczek. Następnie, na około tydzień przed sadzeniem, zacznij przenosić rośliny na zewnątrz, aby mogły się zaaklimatyzować.

 

Pozostawiajcie je na zewnątrz stopniowo na dłuższy czas, aż do momentu, gdy będą przebywać na zewnątrz przez cały dzień i noc.

 

jarmuż choroby rosliny

Uprawa Jarmużu gdzie.

Jarmuż należy uprawiać w rozstawie 45 cm do 60 cm w miejscu o pełnym nasłonecznieniu i na dobrze zdrenowanej, żyznej glebie o pH 6,5-6,8. Należy ulepszyć glebę poprzez dodanie kilku centymetrów starego kompostu lub innej bogatej materii organicznej.

 

Jarmuż szybko rośnie, dlatego należy utrzymywać glebę w stanie wilgotnym, podlewając ją co tydzień warstwą wody o grubości od 2,5 cm do 4 cm.

Zobacz też:Borówka Amerykańska Uprawa

Czy Jarmuż jest wieloletni?

Jarmuż jest zasadniczo rośliną wieloletnią, co oznacza, że może rosnąć i produkować przez wiele sezonów, a nawet lat, jeśli odpowiednio się o niego dba. Istotną częścią tej pielęgnacji jest zbieranie plonów.

 

Gdzie uprawiać jarmuż?

Jarmuż jest niezawodną rośliną z rodziny kapustowatych. Z łatwością znosi mrozy i rośnie na każdej dobrze zdrenowanej, żyznej glebie. Należy zapewnić mu słoneczne stanowisko, aby wzmocnić jego wzrost w ciemnych zimowych miesiącach.

 

Jak nawozić Jarmuż?

Podobnie jak kapusta, jarmuż rośnie najlepiej, gdy jest dobrze odżywiony. Jeśli gleba nie jest szczególnie bogata, należy zwiększyć jej żyzność, stosując zrównoważony nawóz organiczny, taki jak granulat z obornika kurzego, na tydzień lub dwa przed sadzeniem.

 

Jarmuż uprawa w doniczce.

Nie potrzebujesz nawet podwórka; jarmuż świetnie rośnie także w doniczkach. Upewnij się tylko, że doniczka ma co najmniej 30 cm średnicy i użyj dobrze przepuszczającej wodę mieszanki.

 

Oto jak wyhodować własny jarmuż, zarówno sadząc go bezpośrednio do gruntu, jak i w doniczce.

 

Jarmuż w drugim roku uprawy.

Dwuletni jarmuż będzie nadal produkować jadalne liście przez całą zimę. Ponieważ jarmuż dwuletni jest nastawiony na reprodukcję w drugim roku, jego jadalne liście nie będą tak delikatne, dlatego lepiej nadają się do gotowania niż jedzenia na surowo.

jarmuż zjedzony przez owady

Jak wygląda Jarmuż?

Najczęstszą odmianą jest głęboka zieleń, ale inne jarmuże są żółto-zielone, białe, czerwone lub fioletowe, z płaskimi lub falistymi liśćmi.

 

Jarmuż rozmnażanie.

Jarmuż jest najczęściej rozmnażany przez nasiona. Można również rozpocząć uprawę jarmużu z sadzonek. W przypadku sadzonek należy znaleźć bardzo zdrową łodygę boczną z wieloma liśćmi i przyciąć ją przy głównej łodydze rośliny. Odetnij dolne liście boczne, pozostawiając tylko liść wierzchołkowy.

 

Jarmuż uprawa szkodniki.

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, która jest znana z chorób powodujących gnicie roślin i przyciągania szkodników.

 

Najlepszą obroną jest częste monitorowanie roślin w poszukiwaniu oznak jaj lub karmienia, takich jak dziury w liściach. Problemy należy leczyć tak szybko, jak się pojawią. Są duże szanse, że rośliny zostaną zaatakowane przez jakiś rodzaj szkodników w pewnym momencie ich życia.

 

  • Mszyce (rodzina mszycowate)
  • Chrząszcze pchełkowate (rodzina Chrysomelidae)
  • Pluskwiak harlekinowy (Murgantia histrionica)
  • Przywleczony robak kapustnik (Pieris rapae)

 

Jarmuż uprawa współrzędna.

Jarmuż dobrze sprawdza się w pojedynczych rzędach, w podwyższonych grządkach lub jako część kompleksowego planu uprawy międzyrzędowej.

Zobacz też:Muchołówka Uprawa owadożercy.

Z czym sadzić jarmuż?

Jarmuż jest dobrym towarzyszem dla ziół takich jak czosnek, rozmaryn, mięta, cebula i koper. Rzodkiewka, pomidory, sałata i fasola również doceniają jarmuż jako sąsiada.

 

Jak zbierać jarmuż.

Dojrzałość jarmużu trwa zazwyczaj dwa miesiące od daty zasadzenia, ale można zbierać młode liście, zanim roślina osiągnie dojrzałość. Większe liście należy zbierać z zewnętrznej strony rośliny, a mniejszym pozwolić rosnąć od środka.

 

Liście jarmużu można zbierać wielokrotnie z tej samej rośliny. Przechowuj zebrane liście jarmużu w niezamkniętej plastikowej torbie, aby zachować wilgoć. Po zebraniu, liście jarmużu pozostaną świeże przez tydzień lub dwa w lodówce.

Dlaczego warto jeść jarmuż? | Onet100

Pielęgnacja jarmużu.

Rośliny należy dobrze podlewać i odchwaszczać, zwłaszcza latem, gdy się zadomowią i zakorzenią. Należy usuwać uszkodzone lub żółknące liście, gdy tylko się pojawią.

 

Jarmuż jest mniej podatny na katalog szkodników i chorób, które dotykają inne rośliny z rodziny kapustowatych. Niemniej jednak warto podjąć kilka środków ostrożności przeciwko ewentualnym atakom.

 

W wilgotniejszym klimacie ślimaki bywają uciążliwe, ale łatwo je wyłapać ręcznie, a ponadto zawsze można zastawić pułapki na ślimaki, aby ograniczyć ich liczebność. Jeśli okaże się, że gołębie zrywają liście, należy założyć taśmę odstraszającą ptaki.

jarmuż uprawa

Rodzaje jarmużu.

Jarmuż to zachwycające warzywo, którego odmiany oferują wybór spienionych, falbaniastych liści, liści karbowanych oraz płaskich liści nadających się zarówno do gotowania, jak i do sałatek.

 

Istnieje również możliwość uprawy jarmużu w kolorze czerwonym lub fioletowym, który naszym zdaniem nie będzie wyglądał nieelegancko w żadnej ozdobnej obwódce.

 

Nasłonecznienie jarmużu.

Rośliny jarmużu poradzą sobie zarówno w pełnym słońcu, jak i w półcieniu. Ilość światła słonecznego, jakiej wymaga jarmuż, zależy od temperatury. Jeśli pogoda jest gorąca, a wilgotność niska, idealny będzie półcień.

 

Jeśli temperatury są łagodne, rośliny jarmużu dobrze radzą sobie w pełnym, nieprzerwanym słońcu.

Jaka gleba dla jarmużu?

Rośliny jarmużu kwitną w bogatej, kwaśnej glebie. Należy stosować ściółkę, aby utrzymać niską temperaturę gleby. W sezonie wegetacyjnym należy okresowo dodawać do gleby kompost lub inne substancje organiczne.

 

Zobacz też:Hortensja Drzewiasta uprawa, nawożenie, przycinanie

Jak podlewać jarmuż?

Pamiętaj, aby zapewnić swoim roślinom jarmużu dużo wody. Wysoka wilgotność gleby prowadzi do słodkich, delikatnych liści. Ściółkowanie jest pomocne, jeśli uprawiasz jarmuż w szczególnie gorącym i suchym klimacie – pomaga to glebie zatrzymać wilgoć.

 

Jak przechowywać jarmuż?

Jarmuż można przechowywać tak, jak każdą inną zieloną roślinę liściastą. Włóż jarmuż do luźnej plastikowej torebki i przechowuj w lodówce. Powinien przetrwać około 1 tygodnia.

 

Temperatura i wilgotność odpowiednia dla jarmuż.

 

Optymalna temperatura gleby do sadzenia jarmużu wynosi od 15℃ do 18℃ stopni. Wszystkie odmiany preferują chłodne temperatury i będą słodkie po odrobinie mrozu. Gorąca pogoda sprawia, że jarmuż staje się gorzki.

Jarmuż to roślina dwuletnia, która potrzebuje dwóch sezonów wegetacyjnych, aby zakończyć swój cykl życiowy, ale zazwyczaj uprawia się ją jako roślinę jednoroczną.

Zobacz też:Kiedy i jak siać trawę?

Czy jarmuż jest odporny na mróz i zimę?

W większości stref może przetrwać zimę przy odpowiednim zabezpieczeniu, ale załamie się, jeśli zostanie wystawiony na silne mrozy lub śnieg.

jarmuż liście

Podsumowanie czym jest jarmuż.

Jarmuż jest spokrewniony z kapustą i zaliczany jest do gatunku Brassica oleracea. Jest to odmiana kapusty, która nie posiada ściśle uformowanej główki, jak większość kapust. Jarmuż, będący źródłem wielu składników odżywczych, jest zwykle zaliczany do grupy zieleniny kuchennej, wraz z gorczycą i boćwiną.

 

Rośliny jarmużu mogą być dość ozdobne, z teksturowanymi i kręconymi liśćmi, które występują w odcieniach zieleni, fioletu i innych kolorach. Rośliny te są zwykle uważane za warzywa o chłodnej porze roku i mogą wytrzymać mróz, gdy już dojrzeją.

 

Jarmuż ma stosunkowo szybkie tempo wzrostu i może wyrosnąć od nasion do zbiorów w ciągu około dwóch miesięcy.

 To koniec artykułu dziękujemy za przeczytanie. Mamy nadziej że dostarczył potrzebnych informacji. Jeśli masz jakiś problem lub pytanie albo zauważyłeś/aś jakiś błąd. To śmiało napisz nam wiadomość przez stronę kontaktową.   Jeśli masz propozycje na kolejny artykuł lub chcesz dla nas pisać teksty śmiało kontaktuj się jesteśmy otwarci na nowe propozycję. Sprawdź też nasze inne artykuły na blogu. Życzymy Dużych Plonów!