Pielęgnacja roślin Bananowca

Kiedy widzisz bananowca, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie zdajesz sobie sprawy, że tak naprawdę nie jest to drzewo. Te rośliny są w rzeczywistości największym na świecie ziołem. W regionach tropikalnych rośliny są przycinane do ziemi po owocowaniu. Jeśli poczujesz pień, to nie jest on podobny do pnia drzewa; ma główną łodygę otoczoną liśćmi.

 

Pomimo tego, że jest to zioło, większość uważa je za drzewo ze względu na jego rozmiar.

 

 

Pielęgnacja roślin Bananowca

Banany najlepiej rosną w wilgotnych regionach tropikalnych. Optymalna temperatura dla uprawy bananów wynosi od 23℃ – 35℃.

 

Rośliny potrzebują od 10 do 15 miesięcy bezmroźnej pogody, aby wypuścić pędy kwiatowe. Większość odmian przestaje rosnąć, gdy temperatura spada poniżej 13°C. Ujemne temperatury powodują zamieranie liści. I odwrotnie, banany zaczynają zwalniać wzrost w temperaturze 26℃, a przestają rosnąć w temperaturze 38℃. W bardzo gorące dni banany muszą być obficie podlewane.

 

 

Słonce

Banany najlepiej rosną w pełnym słońcu, ale przy wysokich temperaturach liście i owoce ulegają poparzeniu słonecznemu i przypaleniu. Należy sprawdzić wymagania uprawowe wybranej odmiany; w niektórych miejscach niektóre odmiany najlepiej sadzić w półcieniu.

Zobacz też:Pielęgnacja krzewu Kaliny Koralowej

Bananowate owoce

Gleba

Banany sadzi się w glebie bogatej w kompost, gliniastej, dobrze zdrenowanej.

Banany preferują glebę o pH pomiędzy 5,5 a 6,5.

 

 

Wiatr

Aby uzyskać maksymalne plony, należy chronić banany przed wiatrem. Banany są podatne na uszkodzenia powodowane przez wiatr; mogą zostać wyrwane z korzeniami i przewrócone przez wiatr.

 

 

Podlewanie bananowców

Bananowce pochodzą z lasów deszczowych i regionów tropikalnych, więc wymagają dużo wody i wilgoci. Idealnie byłoby, gdybyś miał kilka bananowców razem, aby można je było podlewać w tym samym czasie. W ten sposób wytwarza się więcej wilgoci i pomaga zatrzymać wilgoć.

 

Bananowce potrzebują od 3 cm do 5 cm wody tygodniowo i częstej kontroli gleby. Gleba musi pozostać równomiernie wilgotna, dlatego konieczne jest regularne podlewanie.

Unikaj nadmiernego podlewania bananowców, ponieważ prowadzi ono do gnicia korzeni. Gleba powinna być cały czas wilgotna, a nie mokra.

 

Bananowiec lisc

Nawożenie co miesiąc

Bananowce wymagają regularnego nawożenia. Raz w miesiącu zastosuj zrównoważony nawóz.

Stosując nawóz, rozprowadź go wokół rośliny, ale nie pozwól, aby dotknął pnia. Stwórz miesięczny harmonogram, aby być konsekwentnym; te rośliny są ciężkimi karmicielami.

 

Podczas karmienia bananów roślin, tylko użyj połowy stawki, i postępuj zgodnie z instrukcjami, jak wskazano, aby uniknąć spalania roślin.

Gdy roślina zacznie kwitnąć, przejdź z nawozu równowagi do jednego wysokiego w potas.

 

 

Potrzeby w zakresie przycinania

Drzewo produkuje owoce nie będzie produkować owoców ponownie. Oznacza to, że chcesz mieć roślinę macierzystą i drugą przyssawkę z tej samej rośliny rosnącej. Na tej przyssawce będą rosły owoce w przyszłym roku.

 

Gdy drzewo mateczne zaowocuje, przytnij je z powrotem do ziemi, a pień posiekaj, aby użyć go jako mulczu. Następnie pozwól drugiemu drzewu rosnąć i produkować owoce, a w zanadrzu miej jeszcze jedną przyssawkę.

 

Przez cały czas chcesz mieć jedno drzewo główne i jedną przyssawkę. Wszystko inne przycinaj do samej ziemi.

 

Zobacz też:Sosna biała himalajska pielęgnacja i uprawa

Zimowanie bananowców

Jak wspomniano, te rośliny wolą ciepłe, wilgotne miejsca. Nawet odmiany odporne na zimno potrzebują temperatury w zakresie 23℃ – 35℃.

Tak więc, jeśli mieszkasz w regionie, który ma temperatury poniżej przyjętego zakresu, wzrost będzie spowalniać dramatycznie, a bardzo niskie temperatury mogą zabić rośliny.

Najlepsze opcje są albo rosnąć roślinę w osłoniętym miejscu lub przynieść go do środka w zimie, jeśli masz mniej niż idealne warunki.

 

 

Rozstawa bananów

Odstępy między roślinami bananowca wynoszą od 1,5 m do 1,8 m. Banany są najlepiej uprawiane w blokach lub kępach. Sadzić kilka roślin razem w odstępach od 1,5 m do 1,8 m.

 

 

Sadzenie bananów

Banany uprawia się z odłamków korzeni lub sadzonek patrz rozmnażanie poniżej. Część korzenia jest odcinana od rośliny macierzystej i przesadzana; podział może, ale nie musi, zawierać odrosty liściowe, zwane odrostami.

 

 

Najlepszy jest podział korzenia z liśćmi.

Wybierz przyssawkę z silnego bananowca. Wybierz przyssawkę, która ma małe, włóczkowate liście. Optymalna jest przyssawka o wysokości około 90 cm lub 120 cm. Mniejsze przyssawki dłużej dojrzewają do owoców i pierwsze kiści bananów będą mniejsze.

 

Odetnij przyssawkę od głównej rośliny bananowca za pomocą ostrego szpadla. Tnij w dół między dojrzałą rośliną a przyssawką. Jeśli szpadel nie jest wystarczająco ostry, odetnij przyssawkę za pomocą noża do przycinania lub piły. Ssak musi zawierać korzenie.

 

Przesadź odrosty tak, aby korzenie były przykryte mniej więcej na tym samym poziomie, na którym rosły z rośliną macierzystą. Jeśli przesadzasz odrosty korzeniowe bez liści, umieść je 3 cm do 5 cm pod ziemią.

 

 

Uprawa bananów w pojemnikach

Karłowe odmiany bananów dobrze rosną w pojemnikach.

Wybierz pojemnik o szerokości i głębokości co najmniej 60 cm. Użyj mieszanki doniczkowej przeznaczonej dla cytrusów lub palm.

Banany należy przesadzać co najmniej raz na trzy lata.

 

Zobacz też:Pielęgnacja zielone pomidory

Nie dopuszczaj do przesuszenia gleby; utrzymuj ją w stanie równomiernej wilgotności, niemokrą.

Banany uprawiane w pojemnikach należy dokarmiać raz w miesiącu, stosując lekki roztwór emulsji rybnej.

Banany w pojemnikach mogą być uprawiane w pomieszczeniach zamkniętych, jeśli jest w nich wystarczająco dużo światła i temperatura jest wystarczająco wysoka.

 

 

Jak zbierać banany?

Przed zebraniem bananów, szukaj rąk owoców, które są wypełnione bez wyraźnych kątów, są jasnozielone i z resztkami kwiatów, które można łatwo zetrzeć. Owoce są zazwyczaj dojrzałe w 75%, ale banany można kroić i używać na różnych etapach dojrzałości, a nawet zielone można kroić i gotować podobnie jak plantany. Domowi hodowcy zazwyczaj zbierają owoce na 7-14 dni przed dojrzeniem na roślinie.

 

Po upewnieniu się, że nadszedł czas na zbiory z bananowca, należy ostrym nożem odciąć „ręce”. Jeśli chcesz, możesz pozostawić 15-23 cm łodygi na ręce, aby ułatwić jej przenoszenie, zwłaszcza jeśli jest to duża kiść.

 

Podczas zbioru bananowców możesz mieć jedną lub wiele rąk. Zwykle nie dojrzewają one jednocześnie, co wydłuża czas ich konsumpcji. Po zakończeniu zbiorów bananowce należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu — nie w lodówce, która może je uszkodzić.

 

Nie przykrywaj ich także plastikiem, ponieważ może to zatrzymać wydzielany przez nie gaz etylen i przyspieszyć proces dojrzewania. Naturalnie zżółkną i dojrzeją całkowicie same, a Ty będziesz mógł cieszyć się owocami zbiorów z Twojego bananowca.

 

 

Najlepsze sposoby na przechowywanie bananów

Możesz użyć bogatego w potas owocu na tak wiele sposobów, a nawet cieszyć się nim na własną rękę. Banany są jednak dość kapryśne. Czy nie wydaje Ci się, że w jednej chwili są zielone, a w następnej brązowe i mięsiste? Wypróbuj poniższe sposoby na przechowywanie bananów i zachowaj ich świeżość do czasu, gdy będziesz ich potrzebować.

 To koniec artykułu dziękujemy za przeczytanie. Mamy nadziej że dostarczył potrzebnych informacji. Jeśli masz jakiś problem lub pytanie albo zauważyłeś/aś jakiś błąd. To śmiało napisz nam wiadomość przez stronę kontaktową.   Jeśli masz propozycje na kolejny artykuł lub chcesz dla nas pisać teksty śmiało kontaktuj się jesteśmy otwarci na nowe propozycję. Sprawdź też nasze inne artykuły na blogu. Życzymy Dużych Plonów!