Pielęgnacja zielone pomidory

Zielone pomidory są najlepiej znane ze swojej smażonej formy, jednak wiele osób nie zastanawia się, dlaczego są one właściwie zielone. Zazwyczaj pomidory stają się czerwone, gdy dojrzeją, ale niektóre odmiany pozostają zielone.

 

Kiedy szefowie kuchni używają zielonych pomidorów, są one albo zieloną odmianą, albo czerwoną odmianą, która po prostu nie jest jeszcze w pełni dojrzała.

 

 

Pielęgnacja zielone pomidory

Przed sadzeniem należy przekopać obfitą ilość kompostu lub dobrze zgniecionego obornika, a także nawozu o spowolnionym działaniu. Następnie należy zasilać rośliny pomidorów raz na miesiąc przez cały sezon wegetacyjny. Pomiędzy każdą rośliną pomidora należy pozostawić odstępy co najmniej 60-90 cm.

 

 

Uprawa zielonych pomidorów

Nasiona pomidorów potrzebują stałej temperatury od 20℃ do 26℃, aby wykiełkować. Kiełkowanie trwa od jednego do dwóch tygodni, a po ostatnich mrozach, gdy osiągną wysokość około 7 cm lub 10 cm, należy przesadzić je do doniczki lub ogrodu.

Rośliny pomidora potrzebują bogatej w składniki odżywcze, dobrze przepuszczalnej gleby. Jeśli gleba jest uboga, warto rozważyć dodanie kompostu do górnej warstwy, aby ją wzbogacić. Są to uprawy ciepłolubne, które wymagają co najmniej sześciu godzin pełnego słońca każdego dnia.

 

 

Wreszcie, ważne jest, aby zapewnić pomidorom wsparcie podczas wzrostu, niezależnie od tego, czy są to odmiany określane, czy nieokreślone.

W miarę jak rośliny rosną wysokie i zaczynają owocować, stają się coraz cięższe, a umieszczenie wokół nich klatki na pomidory lub zapewnienie im kratownicy zapobiega łamaniu się gałęzi.

Zobacz też:Pielęgnacja Barwinka

 

Jak uprawiać zielone pomidory z nasion?

Zawsze warto rozpocząć uprawę nasion w domu, bez względu na rodzaj rośliny, którą uprawiasz. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli mieszkasz w północnym regionie, gdzie temperatury są chłodniejsze, a sezon krótszy.

Metoda wysiewu nasion jest taka sama, niezależnie od tego, czy sadzisz pomidory czerwone, czy zielone, a także gdy uprawiasz pomidory koktajlowe z nasion. Wypełnij tacę do wysiewu nasion ziemią i palcem lub końcem ołówka zrób w każdej części otwór o głębokości 60 mm.

zielone pomidory ogród

 

Wrzuć kilka nasion do każdego miejsca i przykryj je ziemią. Lekko rozklep ziemię i spryskaj powierzchnię wodą, aż będzie wilgotna.

Ustaw tacę na słonecznym parapecie i spryskuj ją codziennie wodą, aby utrzymać ją lekko wilgotną, ale nie mokrą. Rośliny rosną w kierunku słońca, więc codziennie obracaj tackę, aby pomóc im rosnąć w pozycji pionowej.

 

 

Przesadzanie sadzonek zielonych pomidorów do ogrodu lub pojemnika

Wszystko zależy od tego, gdzie mieszkasz i czy zaczynasz uprawę od nasion. Oto jak przesadzić sadzonki pomidorów do ogrodu lub najlepsze sposoby na uprawę pomidorów w doniczkach.

Przed przesadzeniem pomidorów na zewnątrz, ważne jest, aby je zaaklimatyzować, przenosząc je na zewnątrz każdego dnia przez tydzień, aby dostosować się do pogody.

Wykop dziurę w grządce ogrodowej lub posadź pomidory wokół wiadra, które jest o kilka cm większe od podstawy sadzonki. Wyjmij małą roślinę z oryginalnej doniczki, delikatnie poluzuj korzenie przed umieszczeniem jej w dołku i posadź ją głęboko, aby pobudzić zdrowy wzrost korzeni.

 

 

Rozłóż centymetr ściółki na glebie i podlej wokół podstawy każdej rośliny, aby pomóc im osiąść w ziemi.

Jeśli jesteś pojemnik ogrodnictwo, upewnij się, aby umieścić swoje garnki w obszarze ganku lub patio, gdzie otrzymują sześć do ośmiu godzin bezpośredniego światła słonecznego dziennie. Ustaw klatkę na pomidory nad roślinami, aby zapewnić im wsparcie, zanim urosną zbyt duże.

 

Zobacz też:Pielęgnacja Werben Cytrynowych

Jak dbać o zielone pomidory?

Są pewne rzeczy, których twoje rośliny pragną podczas uprawy zielonych pomidorów. Potrzebują one odpowiedniej ilości opieki, aby rosnąć zdrowe rośliny i produkować obfitość dojrzałych pomidorów.

zielone pomidory uprawa

 

Wilgotność

Rośliny pomidora potrzebują stałej wilgoci, aby dobrze się rozwijać, więc nie pozwól im wyschnąć. Podlewaj je u podstawy, gdy górny 3 cm lub 5 cm gleby jest suchy.

Rozprzestrzenianie 3 cm mulczu nad ogrodem lub w pojemniku jest przydatne w zapobieganiu chwastów i zatrzymywania wilgoci.

 

 

Pomidory są ciężkostrawne i wymagają dobrze zbilansowanego nawozu z potasem, azotem i fosforem, zwłaszcza jeśli gleba nie jest bogata. Karm je zaraz po posadzeniu w ogrodzie lub doniczce, gdy zawiązują owoce, a następnie raz na dwa tygodnie.

 

 

Problemy z zielonymi pomidorami

Nawet jeśli poświęcasz swoim pomidorom tyle uwagi i troski, ile potrzebują, zdarzają się sytuacje, w których napotykasz nieprzewidziane problemy. Oto kilka typowych problemów, z którymi borykają się te rośliny i sposoby na ich rozwiązanie.

Najczęstszym problemem w przypadku pomidorów jest zgnilizna wierzchołkowa. Jest to sytuacja, w której na spodzie owocu pojawia się brązowy, zgniłozielony okrąg i jest wynikiem niskiej zawartości wapnia w glebie.

 

 

Po odcięciu uszkodzonej części można je bezpiecznie jeść. Aby rozwiązać ten problem, spróbuj dodać do ziemi skorupki jaj.

Inne problemy, z którymi należy się uporać, to owady. Dwa najczęstsze szkodniki pomidorów to tasiemce i mączliki. Są to małe, zielone robaczki, które żerują na liściach pomidorów i chowają się pod nimi.

Robaczki to duże, zielone gąsienice, które niszczą całe rośliny, jeśli pozostawić je same sobie. Szkodniki te należy usuwać ręcznie, gdy tylko się je zauważy, oraz przycinać uszkodzone liście i listki.

 

Zobacz też:Jeżówki w ogrodzie

Jak zbierać i przechowywać pomidory?

Gdy pomidory zaczynają dojrzewać, ich kolor zmienia się z żywego, średnio zielonego na jaśniejszy, z delikatnym różowym lub żółtym rumieńcem. Te łamańce, czyli dojrzałe zielone pomidory, można pokroić na salsy, marynować lub smażyć na patelni jako chrupiącą przystawkę. Smaki pomidorów stają się jednak bardziej złożone w miarę dojrzewania owoców, dlatego warto poczekać. Dokładne oznaki dojrzałości różnią się w zależności od odmiany, ale ogólnie rzecz biorąc, idealnie dojrzałe pomidory mają głęboki kolor, a przy delikatnym ściśnięciu nadal są jędrne.

 

 

Zebrane pomidory należy przechowywać w temperaturze pokojowej w pomieszczeniu lub w zacienionym miejscu na zewnątrz. Nigdy nie przechowuj pomidorów w lodówce, ponieważ temperatura poniżej 12℃ powoduje rozpad cennych związków smakowych.

 

 

Duże zbiory można zamrażać, konserwować lub suszyć do wykorzystania w przyszłości.

Pod koniec lata rośliny, które rozpoczęły produkcję na początku sezonu, będą wykazywać oznaki wyczerpania. Przy odrobinie wysiłku można przedłużyć życie tych smutnych roślin pomidora, przycinając uschnięte liście i gałęzie. Następnie, w razie potrzeby, zastosuj płynne nawożenie roślin i środki przeciwko chorobom liści lub insektom.

 To koniec artykułu dziękujemy za przeczytanie. Mamy nadziej że dostarczył potrzebnych informacji. Jeśli masz jakiś problem lub pytanie albo zauważyłeś/aś jakiś błąd. To śmiało napisz nam wiadomość przez stronę kontaktową.   Jeśli masz propozycje na kolejny artykuł lub chcesz dla nas pisać teksty śmiało kontaktuj się jesteśmy otwarci na nowe propozycję. Sprawdź też nasze inne artykuły na blogu. Życzymy Dużych Plonów!