Rukola uprawa

Rukola daje pikantny zapał, gdy dodamy ją do sałatki. Jest to ta sama roślina sprzedawana w sklepie spożywczym i zwykle oznaczona jako młoda rukola. Uważamy jednak, że uprawiając rukolę samodzielnie, doświadczysz znacznie więcej i lepszego smaku.

 

Ty decydujesz! Możesz również gotować liście jak szpinak lub inne zieleniny na parze. Rośliny wyglądają trochę jak mniszek lekarski, ale są większe i bardziej otwarte. Liście najlepiej rosną w chłodne dni. W fazie zbiorów rośliny liściaste osiągają wysokość od 15 cm do 30 cm.

 

 

Światło

Rukola najlepiej rośnie w pełnym słońcu, ale nie lubi zbyt wiele ciepła. Jeśli to możliwe, uprawiaj ją w pełnym słońcu, gdy pogoda jest stosunkowo chłodna, a następnie zapewnij jej trochę popołudniowego cienia, gdy temperatura wzrośnie.

 

 

Gleba

Rukola jest najszczęśliwsza w dobrze zdrenowanej glebie o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego, około 6,0 do 7,0 ph. Toleruje różne rodzaje gleby, ale lubi gleby dość bogate; w razie potrzeby należy dodać kompostu lub nawozu o wysokiej zawartości azotu. W przypadku sadzenia w doniczkach wystarczy dobrej jakości mieszanka do uprawy doniczkowej.

 

 

Podlewanie

Podobnie jak wiele innych warzyw, rukola wymaga regularnego podlewania, aby zapewnić jej zdrowy, równomierny wzrost i optymalny smak. Utrzymuj glebę stal wilgotną, podlewając ją, gdy tylko górna warstwa gleby stanie się sucha. W suchym klimacie może to oznaczać podlewanie każdego ranka. Jeśli nie będziesz podlewać regularnie, zmusisz rośliny do wyrastania pędów kwiatowych, co zrujnuje smak liści.

rukola w potrawie

 

Temperatura i wilgotność

Idealny zakres temperatur dla rukoli to od 7 do 8 stopni. Nie jest w stanie przetrwać mrozu i nie lubi letnich upałów. Można nieco wydłużyć sezon wegetacyjny, chroniąc ją przed zimnem za pomocą osłon rzędowych i przed upałem za pomocą cieniowania, ale najlepszą strategią jest sadzenie jej w odpowiednim czasie i zbieranie liści, gdy tylko będą gotowe.

 

Nie wymaga wysokiej wilgotności powietrza i rośnie całkiem dobrze w suchym klimacie, pod warunkiem, że dostaje wystarczającą ilość wody.

 

Zobacz też:Pielęgnacja roślin Rącznik pospolity.

Nawożenie

Jeśli posadzisz rukolę w glebie bogatej w azot, nie powinna ona potrzebować dodatkowego nawożenia. Blade liście wskazują na brak odżywienia.

 

 

Kiedy sadzić rukolę?

Nasiona rukoli kiełkują w temperaturze gleby do 4°c, dlatego należy je wysiewać na zewnątrz, gdy tylko wiosną można uprawiać glebę. Sprawdź lokalne terminy mrozów.
Wysiewaj późnym latem lub wczesną jesienią, aby uzyskać zbiory jesienią lub zimą.

 

 

Wybór i przygotowanie miejsca do sadzenia

Rukola najlepiej radzi sobie w bogatej w składniki odżywcze, dobrze zdrenowanej glebie, ale toleruje wiele różnych warunków. Preferuje glebę lekko kwaśną o ph pomiędzy 6 a 7.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy sadzić ją w pełnym słońcu 6 lub więcej godzin światła słonecznego. Rukola rośnie również w miejscach częściowo nasłonecznionych.
Unikaj sadzenia rukoli w miejscach, gdzie niedawno posadzono jej krewnych inne kapustne, ponieważ mogą tam występować szkodniki i choroby.

 

uprawa Rukoli

Jak sadzić rukolę?

Sadzić na głębokość 60 mm i w odległości około 1 cala w rzędach oddalonych od siebie o 2,5 cm. Można też wysiewać nasiona rukoli pojedynczo lub zmieszać je z innymi zieleninami sałatkowymi.
Nasiona kiełkują po około tygodniu lub nieco dłużej w zimnej glebie. Aby przyspieszyć kiełkowanie, przed wysiewem należy namoczyć nasiona na kilka godzin w wodzie.
Co 2-3 tygodnie wysiewać nowe nasiona, aby później mieć ciągłość zbiorów!

 

 

Jak uprawiać rukolę?

Utrzymuj glebę równomiernie wilgotną; pomaga to zapobiec kiełkowaniu w cieplejsze dni.
Sadzonki należy przerzedzić do około 15 cm, a następnie wykorzystać do sałatek.
Aby ograniczyć stres cieplny i zapobiec wyrastaniu roślin, należy zapewnić im cień w przypadku roślin ciepłolubnych.

 

Zobacz też:Ubiorek Wiecznie Zielony Uprawa

Porady dotyczące uprawy

  • Nie zapominaj o przerzedzaniu roślin w miarę ich wzrostu, aby uniknąć przeludnienia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób.
  • Liście należy zbierać wieczorem, aby nie zwiędły w gorącym słońcu.
  • Rukola to wspaniała roślina towarzysząca! Ponieważ ma płytkie korzenie i nie zajmuje dużo miejsca, może być wysiewana wokół wielu wolniej rosnących roślin, aby wypełnić luki. Może to być również przydatne w upalne lato, ponieważ większe rośliny zapewnią trochę cienia dla tego miłośnika chłodnej pogody.
  • W przypadku uprawy letniej warto rozważyć znalezienie odmian odpornych na upały. Dzika rukola, bliska krewna odmiany uprawnej, jest mniej gorzka i bardziej odporna na upały. Rośnie nieco wolniej, dojrzewa po około 5 tygodniach, więc należy o tym pamiętać, planując zasiewy w celu uzyskania ciągłych zbiorów.

 

Jak zbierać rukolę?

W zależności od odmiany rukola powinna być w pełni rozwinięta i gotowa do zbiorów po około czterech do siedmiu tygodniach. Im młodsze liście, tym bardziej będą delikatne i słodkie, więc nie czekaj zbyt długo z ich zbieraniem.

 

Gdy sadzonki osiągną długość od 7 cm do 10 cm, możesz wyrwać całą roślinę lub przerzedzić ją. Jeśli chcesz, aby rośliny nadal rosły, możesz zebrać tylko zewnętrzne liście, odcinając je lub odrywając w kierunku podstawy, pozostawiając koronę nienaruszoną. Alternatywnie można odciąć wszystkie liście tuż nad ziemią; roślina może odrosnąć, jeśli pogoda jest jeszcze stosunkowo chłodna.

 

Jeśli zbyt długo zwlekasz ze zbiorem i roślina zwiędnie, zjedz kwiaty, ale nie liście. Kwiaty pojawiają się po osiągnięciu przez liście pełnej wielkości i są zbyt gorzkie do jedzenia. Zerwij kwiaty i zjedz je lub dodaj do sałatki, lub kanapki z otwartą buzią, aby uzyskać piękny przysmak. Można również uprawiać kilka roślin rukoli dla samych kwiatów.

 

Zobacz też:Jak pozbyć się rdestowca azjatyckiego?

Wspólne szkodniki i choroby

Krótki, wczesny okres wegetacji rukoli oznacza, że ominie cię większość szkodników na wiosnę, ale może nie, jeśli posadzisz ją ponownie późnym latem. Rośliny rukoli są preferowane przez ślimaki, a także pętaki kapuściane, pchełki, mszyce i mole diamentowe. Zwróć uwagę na jaja owadów i usuń wszystkie, które znajdziesz ręcznie. Mszyce można spryskać wodą. Zatrzymaj ślimaki przed dotarciem do delikatnych liści.

 To koniec artykułu dziękujemy za przeczytanie. Mamy nadziej że dostarczył potrzebnych informacji. Jeśli masz jakiś problem lub pytanie albo zauważyłeś/aś jakiś błąd. To śmiało napisz nam wiadomość przez stronę kontaktową.   Jeśli masz propozycje na kolejny artykuł lub chcesz dla nas pisać teksty śmiało kontaktuj się jesteśmy otwarci na nowe propozycję. Sprawdź też nasze inne artykuły na blogu. Życzymy Dużych Plonów!